Ett Aviesflygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
Ett Aviesflygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.

Incident på Arlanda utreds nu

Haverikomissionen: Vi hoppas att det inte ska hända något allvarligare
1:49 min

Statens haverikommission ska utreda den incident med ett Avies-flygplan som skedde på Arlanda för ungefär en vecka sen. Det här blir den fjärde utredningen som SHK gör kring det kritiserade flygbolaget.

– Vi har bedömt att det här är ett allvarligt tillbud och då ska vi utreda händelsen. säger Stefan Christensen som är utredningsledare på haverikommissionen.

Det var torsdagen den 20:e november som ett Avies-flygplan fick problem vid landningen på Arlanda. Enligt Sigtunapolisen ska det ha varit fel på hydrauliken på landningsstället. Men planet kunde landa och ingen skadades.

Men Haverikommissiones ska nu göra en grundlig undersökning om vad det var som hände. Den utredningen beräknas bli klar innan sommaren 2015.

Sveriges Radio granskade flygsäkerheten hos Avies i början av sommaren i år och då vittnade tekniker som gjort underhåll på planen i Sverige om att de upptäckt allvarliga tekniska fel.

Sen dess ska den estniska tillsynsmyndigheten för bolaget ha skärpt kontrollerna, men det hör till ovanligheterna att ett flygbolag av den här ringa storleken är med om så pass många incindeter, säger Stefan Christensen.

– Det är såklart allvarligt. Däremot så har det inte blivit några personskador i dessa incidenter och bara marginella materiella skador, så vi hoppas väl att inget allvarligare ska inträffa, säger Stefan Christensen.

Kända incidenter med Avies flygplan

  • 13 februari 2013 Pajala Ett flygplan landar delvis utanför landningsbanan. Statens haverikommission har utrett händelsen och Avies får skarp kritik.
  • Maj 2013 Sveg Ett flygplan tvingas nödlanda på grund av motorproblem. Statens haverikommission har utrett händelsen och Avies får skarp kritik.
  • Februari 2014 Torsby Ett flygplan kommer utanför landningsbanan. Statens haverikommission utreder händelsen.
  • Oktober 2013 Kärdla, Estland Ett flygplan kör av landningsbanan under taxning. Estlands motsvarighet till SHK utreder händelsen.
  • Mars 2014 Umeå/Östersund Ett fönster på ett flygplan går sönder under flygningen.  
  • Mars 2014 Sveg En passagerare får sin väska i lastutrymmet indränkt av flygbränsle under en flygning.   
  • November 2014 Arlanda/Stockholm Ett flygplan får problem vid landningen. Statens haverikommission utreder händelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".