Sanna Krueger med sonen Elias. Foto: Mårten Nilsson/SR
Sanna Krueger med sonen Elias. Foto: Mårten Nilsson/SR

Oro för transformatorstation vid Rosendals förskola

"Vi föräldrar på förskolan är väldigt oroliga"
1:58 min

Föräldrar till barn på Rosendals förskola i Uppsala börjar nu fundera på att flytta sina barn till andra förskolor, detta efter att föräldrarna fått reda på att Vattenfall redan nästa vecka ska börja bygga en ny transformatorstation på tomten intill, en station som avger magnetfält.

Dessutom behöver Vattenfall använda en stor del av förskolans gård under byggtiden, och det kan ta flera månader innan en ny gård gjorts i ordning för förskolan. Sanna Kreuger är en av många kritiska föräldrar. 

– Vi föräldrar på förskolan är väldigt oroliga, framför allt för byggtrafiken och den dåliga informationen kring den här byggnationen. Våra barn ska ju vistas i den här miljön dagligen. Men även hur ljudnivån och magnetfälten från stationen kan påverka. Studier som vi fick presenterade för oss på informationsmötet säger att det finns en ökad risk för leukemi för barn som utsätts för magnetfält, och det gör att man blir orolig som förälder så klart, säger Sanna Krueger, förälder till Elias, 2,5 år, som går på förskolan.

Tänker du ha kvar din son här då?

– Det är jag mycket tveksam till.

Det var först på ett informationsmöte i förra veckan som föräldrar och förskolans personal fick klart för sig omfattningen av bygget av transformatorstationen som är tänkt att sätta i gång redan på måndag. Transformatorstationen kommer att bli 41 meter lång, 27,5 meter bred och tio meter hög. Uppsala kommun beviljade Vattenfall bygglov för stationen i september, men kommunens förskolechef Inger Jonsson säger att det dröjde innan kommunen förstod hur bygget skulle inverka på förskolan:

– Från början uppfattade vi att det handlade om ganska liten påverkan, men sen har det visat sig att det var mer än vad vi trodde, säger Inger Jonsson.

Inger Jonsson säger att kommunen nu tänker skaffa ytterligare försäkran om att magnetfältsnivåerna håller sig inom de gränsvärden som finns, och hon vill också få Vattenfall att skjuta upp byggstarten med flera månader.

– Jag räknar med att den nya förskolegården ställs i ordning innan man börjar inkräkta på förskolans nuvarande gård.

– Vi kan givetvis tänka oss att skjuta upp byggstarten, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall Eldistribution. Men han framhåller också att det innebär att strömförsörjningen kan försenas till nya bostadsområden i Uppsala och till Akademiska sjukhuset:

– Akademiska sjukhuset är i akut behov av en effektökning, så om kommunen vill skjuta på bygget av transformatorstationen så skjuter vi även övriga expansionsplaner framåt i tiden där bland andra Akademiska är en viktig part, säger Mikael Björnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".