Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Agneta Gille (S), riksdagsledamot från Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 3
Agneta Gille (S), riksdagsledamot från Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT
Pavel Gamov (SD) i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 3
Pavel Gamov (SD) i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Maria Weimer (FP), riksdagsledamot från Uppsala.
3 av 3
Maria Weimer (FP), riksdagsledamot från Uppsala. Foto: Folkpartiet

Agneta Gille (S) tror på nyval

"Hade velat se samarbete över blocken"
2:20 min

Regeringskrisen är ett faktum sedan Sverigedemokraterna igår meddelade att partiet röstar för alliansens budget i riksdagen. Socialdemokraten Agneta Gille, riksdagsledamot, tror nu att det kan bli nyval.

Vad tror du händer i riksdagen? Blir det nyval i Sverige? Tyck till!

"Det verkar riskfyllt för demokratin", "SD har fått oproportionerligt utrymme" och "chockartat". Så säger några personer i Uppsala om regeringskrisen.

De fyra allianspartierna gav i går kväll kalla handen för samarbete med statsministern Stefan Löfven. 

– Jag tror att med beskedet från Sverigedemokraterna att de kommer fälla varje budget så ligger nyval nära till hands. Vi måste visa på att så här kan vi inte ha det i Sverige, säger Agneta Gille.

Den socialdemokratiska riksdagspolitikern från Uppsala Agneta Gille hade velat se ett blocköverskridande samarbete, att några allianspartier tar statsministerns utsträckta hand, men alla fyra allianspartier nobbade i går kväll samarbete med regeringen.

– I och med det så får vi en regeringskris, och med det kanske ett nyval, säger Agneta Gille.

Pavel Gamov, Sverigedemokrat och riksdagsledamot från Uppsala förklarar partiets agerande.

– Det ankommer på den som bildar regering att få majoritet i riksdagen för sin politik. I det här fallet har vi fått ett väldigt tydligt valresultat där Sverigedemokraterna i princip var det enda parti som ökade i valet. Samtidigt är vi isolerade när det gäller politiken. Det är en ohållbar situation, vi tänker inte längre sitta still i båten. Vi vill sätta press på de andra partierna, säger Pavel Gamov. 

Oansvarigt säger en del. Vad säger du om det?

– Den som är ansvarslös här är Stefan Löfven som inte har sett till att få majoritet för sin politik i riksdagen. Det är knappast vårt fel, säger Pavel Gamov (SD), riksdagsledamot från Uppsala.

I dag ska riksdagen rösta om statsbudgeten. På allianssidan sitter Maria Weimer, folkpartist och riksdagsledamot från Uppsala län.

– Det är olyckligt att det ser ut som det gör just nu. Vi får se vad som händer under dagen.

Vill du se ett blocköverskridande samarbete?

– Jag tycker det är svårt att säga något om det. Vi måste först se vad som händer i debatten och hur regeringen hanterar det här. Det är i första hand regeringens ansvar. Jag är bekymrad över läget, även om jag inte anser att ansvaret ligger på oss i nuläget eftersom vi har gjort vad vi har lovat, säger Maria Weimer (FP).

Miljöpartiets Johan Edstav, landstingsråd i Uppsala, hade velat se ett blocköverskridande samarbete.

– Jag är bekymrad över Sveriges situation om övriga partier gör så att ett parti som är sprunget från nazistiska organisationer får inflytande över samhällets utveckling, säger Johan Edstav (MP).

Nu är det ett låst läge i riksdagen, säger Marcus Österman, statsvetare vid Uppsala universitet. I och med att det inte finns något blocköverskridande samarbete samtidigt som Sverigedemokraterna säger att de kan tänka sig att fälla budgetar från både håll.

– Det är dilemmat, att läget är låst. Då finns det inte underlag för någon regering att få igenom sin budget. Visst har statsminister Löfven en nyckelroll de närmaste dagarna. Men bollen ligger också hos alliansen, säger statsvetaren Marcus Österman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".