Ungdomspräst åtalad för våldtäkt mot barn

Åklagare Emma Häggström: Bevisningen är god
1:30 min

En ungdomspräst i Uppsala stift åtalas nu misstänkt för våldtäkt mot barn. Prästen har erkänt sexuellt utnyttjande av barn men nekar till våldtäkt.

Prästen ska, enligt åtalet, vid flera tillfällen mellan februari och maj i år ha våldtagit en 14-åring, som han mött i tjänsten. Mannen är tidigare ostraffad, han har i sin tjänst som präst arbetat med just ungdomar.

Bevisningen mot den präst i Uppsala stift som idag åtalas för våldtäkt mot barn är god, det menar kammaråklagare Emma Häggström:

– Dels finns det viss teknisk bevisning, vi har undersökt datorer och telefoner. Dels finns det en del vittnesbevisning. Jag är övertygad att han kommer bli dömd för våldtäkt mot barn, annars hade jag inte åtalat på det sättet, säger Emma Häggström.

Under flera månaders tid ska den nu åtalade prästen ha våldtagit en fjortonåring som han mött i tjänsten. Sammanlagt tio tillfällen enligt åklagare Emma Häggström. Övergreppen ska skett på fritiden, och alltså inte under prästens arbetstid. Åklagaren menar att prästen utnyttjat 14-åringens skyddslösa ställning och missbrukat ett särskilt förtroende han haft som präst.

– Det är frågan om samlag och handlingar som är jämförliga med samlag. Jag har sekretessbelagt gärningsbeskrivningen, men jag kan säga så mycket att det inte har varit något våld inblandat, säger Häggström.

Det var socialtjänsten som slog larm om övergreppen, och enligt åklagaren finns det inte fler brottsoffer än 14-åringen i utredningen. Prästen är tidigare ostraffad, han har i sin tjänst som präst arbetat med just ungdomar. Han erkänner sexuellt utnyttjande av barn, men inte våldtäkt.

Han hävdar att det har det funnits en ömsesidig relation mellan honom och fjortonåringen. Roger Häggquist är prästens advokat:

– Det är djupt olyckligt att det här har hänt. Det är en olycklig relation och en förkastlig relation att ha på det här sättet, det är han medveten om.

Rättegången väntas starta på tisdag nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".