Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikstudenterna har julafton

Student: Många som har olika ideer och tankar
3:11 min
Elias Collin, Douglas Knutsson och Elin Henriksson. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
Studenterna Elias Collin, Douglas Knutsson och Elin Henriksson. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio

Jämförelser med när Ingemar Stenmark åkte skidor har gjorts om den pågående regeringskrisen. Att folk ska samlas kring teven och radion för att följa dagens budgetdebatt och omröstningen.

Oavsett om det stämmer eller inte, så är några som är mycket intresserade av det som nu sker är politikstudenterna på Uppsala Universitet:

 – Det är intressant att det är en helt ny situation i sveriges politiska historia, säger Elin Henriksson som läser pol mag-programmet.

Pol-maggarna är de som läser politik på Uppsala Universitet: Douglas Knutsson, Elin Henriksson, Elias Collin och jag får låna "älgrummet" i ett hörn av nationshuset för att diskutera regeringskrisen.

Och utifrån ett rent kunskapsperspektiv tycker dom det som sker nu är intressant att följa samtidigt sin det är lite obehagligt:

– Det är jäkligt intressant ur ett stadsvetenskapligt perspektiv för vi har aldrig haft en situation som ser ut som den gör nu, 1958 var senaste gången och då hade vi tvåkammarriksdag. Men det är jätteintressant tycker jag men är oroad över hur partierna ska lösa det. För man står med löften mot väljarna som man inte vill bryta samtidigt som man  har ett parlamentariskt läge som tvingar en att bryta dem, och det tycker jag gör situtionen väldigt intressant, säger Elias Collin som läser pol mag-programmet.

– Jag tycker det ska bli spännande att se hur det ska gå med blockpolitiken för jag tycker den är ganska negativ, för jag tycker att den är ganska negativ så jag hoppas att det gör att blocken splittras upp lite mer så det blir ett större samarbete mellan de liberala partierna och socialdemokraterna, säger Elin Henriksson.

– Jag tycker också det är intressant vilket eller vilka partier som Sveriges befolkning kommer lägga ansvaret på, är det Socialdemokraternas ansvar eller är det Allianspartiernas ansvar att lösa den här situationen, säger Douglas Knutsson som också läser pol mag-programmet.

Under dagen så har deras klasskamrater suttit och följt twitter och kollat på debatten för att uppdatera sig. Och naturligt nog så är den pågående regeringskrisen det hetaste samtalsämnet bland polmag studenterna och intresset för regeringskrisen äter upp värdefull pluggtid menar Elias Collin:

– Det är något vi frågar varandra, i alla fall den tredje fjärde frågan efter hur vi mår, vad vi tror kommer hända. Och det är svårt att säga och det är många spekulationer och många som har olika idéer och tankar och det är väldigt intressant, säger Elias. 

Douglas, vad tror du kommer hända?

– Ja tror att antingen utlösa nyval eller så kommer man från Socialdemokraternas sida förbättra försöken att få till ett blocköverskrivande samarbete. Alternativet vore ju att Alliansen på något sätt kanske skulle försöka få genomslag med hjälp av kanske Miljöpartiet eller Socialdemokraterna eller SD, säger Douglas Knutsson.

Kommer Löfven avgå?

– Jag tror att det troligaste är att Löfven kommer avgå tillfälligt och sen försöka bilda en regering utan miljöpartiet och sen försöker ta stöd från allianspartierna. Folkpartiet eller Centerpartiet, säger Elin Henriksson.

Finns det något mardrömsscenario hur den här situationen kan utveckla sig?

 – Det är väl att man går från nyval till nyval och hamnar i en situation där man inte kan regera landet, säger Elias Collin.

Och vad händer då?

– Det vågar jag inte ens spekulera i, säger Elias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".