Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Lugn trots bombhot mot Uppsala tingsrätt

Tingsrätten: Hotet har analyserats - vi vidtar ingen omedelbar åtgärd
1:46 min

En person uppger att det kommer att sprängas en bomb på en av Sveriges tingsrätter. Polisen bekräftar att hotet gäller till exempel Uppsala tingsrätt, men tingsrätten har inte utrymts.

Hotet har ringts in och riktar sig mot fyra tingsrätter. Uppsala är en av dem.

– Hotet har analyserats av säkerhetsansvariga på Domstolsverket med hjälp av polisen. Vi behöver inte vidta någon omedelbar åtgärd som en utrymning eller liknande, säger chefsrådman Erik Brattgård.

Vad tänker personalen?

– Jag hoppas att personalen känner förtroende för att vi kan göra de bedömningar som behövs göras i sådana här situationer. Vi tar hotet på allvar, och vidtar de åtgärder som vi bedömer är lämpliga, säger han. 

Polisens presstalesperson Christer Nordström sammanfattar vad som hänt under eftermiddagen:

– Det är ett hot som har ringts in till Upsala Nya Tidning, men det har också inkommit liknande hot till domstolarna. Det är en person som säger att det ska explodera en bomb idag eller imorgon. Det är väldigt diffusa uppgifter. Det finns inget konkret att ta fasta på i nuläget, säger Christer Nordström, polisens presstalesperson i Uppsala.

Vilka orter handlar det om?

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Vi har i nuläget ingen misstänkt. Nu går vi vidare med att kriminalunderrättelsetjänsten jobbar med fallet och vi har kontakt med ansvariga för domstolarna, säger Christer Nordström.

Strax efter klockan 18.30 var läget detsamma, uppger polisen.

Upsala Nya Tidning skriver att enligt tipsaren kommer bomben att placeras vid någon av tingsrätterna i Uppsala, Stockholm, Göteborg eller Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".