Arne Åhman, valsamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala län. Foto: Åsa Nylander/Sveriges Radio
Arne Åhman, valsamordnare. Foto: Åsa Nylander/Sveriges Radio
Extraval i Sverige

Efter supervalåret - länsstyrelsen laddar för ny valdag

"Partierna har det nog kämpigt efter nyår"
1:14 min

För första gången på 56 år ska Sverige hålla extraval till riksdagen.

– Vi är inte förberedda, men att anordna val kan vi, säger valsamordnaren Arne Åhman på länsstyrelsen.

Regeringens budget föll på onsdagen och statsminister Löfven meddelade att vi kommer få rösta igen 22 mars. Detta efter ett supervalår som vi inte ens hunnit lägga bakom oss. Valsamordnaren guidar oss in i rummet där rösterna räknas.

– Det är i just den här lokalen som vi ser nu med alla stolar och bord som vi har röstmottagningen på valnatten. När vallokalerna är klara rapporterar de in hit. Gör vi inte det här jobbet blir det ingen valvaka, förklarar Arne Åhman. 

Det är en stor apparat som dras igång med människor som ska ta emot valsedlar på valdagen 22 mars 2015, det ska till rösträknare som sitter på länsstyrelsen. Arne Åhman gör ett överslag hur många som jobbar i Uppsala län en valdag, exklusive politiker, och kommer fram till att det totalt rör sig om några tusen personer.

För oss väljare blir det mer likt ett EU-parlamentsval säger han eftersom vi nu bara behöver ta ställning till ett val – riksdagsvalet.

Det är mycket att stå i för att få ihop det, men det är inte stressigast för valarbetarna tror Arne Åhman:

– Partierna är nog de mest stressade. Det ska nomineras kandidater, de ska godkännas, det ska tryckas valsedlar. De har det nog kämpigt efter nyår, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".