Så här ser den nya självregistreringen på Akademiska sjukhuset ut. Foto: Mårten Nilsson/SR
1 av 2
Så här ser den nya självregistreringen på Akademiska sjukhuset ut. Foto: Mårten Nilsson/SR
Petter Könberg (IT-direktör på landstinget, t v) och Joakim Hedin (projektledare) vid den nya självregistreringen för patienter. Foto: Mårten Nilsson/SR.
2 av 2
Petter Könberg (IT-direktör på landstinget, t v) och Joakim Hedin (projektledare) vid den nya självregistreringen för patienter. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Patienter kan snart anmäla sig själva på Akademiska

Alrik Manell: Man slipper att stå och berätta allt och joxa sig
2:05 min

Patienter som kommer till Akademiska sjukhuset i Uppsala kan snart slippa att anmäla sig i en reception och i stället själva få registrera sin ankomst i en automat liknande den som finns på flygplatser. 

En försöksverksamhet som pågår i ingång 95 och 96 på sjukhusets kvinno- och barndivision, har gett så goda resultat att det nu finns planer på att sprida tekniken till andra delar av sjukhuset. Upplandsnytt har besökt försöksstationen på Akademiska.

Patienterna i ingång 95 och 96 möts av den nya självanmälningstekniken, det är en pekskärm där man skriver in sitt personnummer. Rachid Manell är där med sin son Alrik.
- Det här var enkelt. Jag har sett att de har det hos tandläkaren, det är bra att det har kommit hit, säger Rachid Manell.

- Man vinner tid. Man slipper att stå och berätta allt och prata och joxa sig. Här kan man bara trycka på en skärm och sen är det klart, säger Alrik Manell.

Efter att man skrivit in personnumret på pekskärmen så får man alltså ett kvitto, där det står vart man ska gå. - Sen efter avslutat besök går man direkt hem. Man behöver aldrig passera någon kassa eller reception. I stället får man hemskickat en faktura på det beloppet, säger projektledaren Joakim Hedin.

Om man vill betala på en gång, kan man göra det då?
- Ja, den möjligheten finns, men det är faktiskt bara en procent av alla som kommer hit som kräver det.

Och då går man till receptionen?
- Ja, precis. Även de äldre är mer datorvana än man tror. Jag har sett 80-åringar registrera sig utan något problem och bara glatt sagt: jaså, har ni också börjat med det här, vad bra.

Utvärderingarna av pilotprojektet visar att patienterna varit tacksamma över att slippa köa och att personalen besparas mycket arbete med patientmottagning, säger biträdande projektledaren Anette Gehrman Tallroth:
- Medarbetarna säger att de vill behålla det här systemet. Ta inte bort det, säger de. Vi har fått en helt annan arbetssituation. Och patienterna har varit mycket nöjda över att det finns en valmöjlighet som inte fanns förut, säger Anette Gehrman Tallroth. 

När kan då den här tekniken ha införts på hela sjukhuset och kanske i hela landstinget?
- Jag tror att det kan vara infört inom två eller tre år. Det finns också en stor efterfrågan från vårdcentralerna att införa tekniken. Det är en stor fördel för patienterna även där, säger landstingets IT-direktör Petter Könberg.


Det är landstingspolitikerna som nu kommer att ta ställning till i vilken takt man ska gå vidare med systemet för självregistrering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".