man röker en cigarett
Män som röker förlorar y-kromosomer, en förlust som kan öka risken för cancer.

Rökning kan orsaka förlust av kromosomer

Kan öka risken för cancer
2:17 min

En ny studie, från bland annat Uppsalaforskare, som publiceras i tidskriften Science i dag visar att män som röker tappar sina y-kromosomer oftare än dem som inte röker. Något som tidigare forskning visat kan leda till högre risk att drabbas av cancer.

Tidigare forskning från samma forskarlag har alltså visat att män som förlorar y-kromosomen i sina blodceller har större risk att dö i cancer än andra män. Och nu visar den här nya studien att män som rökte oftare tappade sina y-kromosomer.

Det hoppfulla är att när männen som studerades slutade röka så skedde inte längre den här förlusten av y-kromosomer i blodcellerna. Lars Forsberg, en av huvudförfattarna bakom studien, blev väldigt glad över den här upptäckten.

– Jo, jag blev väldigt förvånad och glad när jag såg den här datan första gången för det ger ju något slags hopp om att rökstopp verkligen fungerar. Det fungerar på så sätt att de som har slutat röka har ingen skillnad i sin y-kromosomstatus jämfört med dem som aldrig har rökt, säger Lars Forsberg vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".