Större skolklasser att vänta i Håbo

Det behövs större klasser i Håbos skolor för att få ordning på underskottet inom Håbos skolor. Det framgår av ett förslag som skolpolitikerna ska ta ställning till på måndag.

Nio miljoner kronor minus, så ser läget ut för Håbos skolor och förskolor när året nu går mot sitt slut.

Skolförvaltningen har tittat närmare på på den bekymmersamma situationen och föreslår nu flera lösningar för att få ekonomin i balans.

Klasstorlekarna i Håbo kommun är i dag förhållandevis små vilket bidrar till problematiken. Snittkostnaden för en elev i kommunen är 97 500 per år. Det är 5 000 mer än riket i genomsnitt.

I ett brev till personalen skriver förvaltningschefen Hans Elmehed om andra kostnadsposter som sticker ut, dit hör elevhälsovården och så verksamheten för elever som behöver extra stöd.

Förvaltningens tjänstemän föreslår att klasserna ska bli lite färre men större. För att det ska fungera i praktiken måste det till större klassrum.

Västerängsskolan har nyligen byggts om och klarar klasser på 24-25 elever. Nästa år byggs Futurum om och 2015 är det skolan Gröna Dalens tur.

Den åttonde december ska politikerna i Skolnämnden ta ställning till förslagen från Skolförvaltningen. Tycker politikerna det här är en vettig väg kommer riskbedömningar att göras innan förändringarna verkställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".