Risker med att ändra reglerna kring budgeten tror Uppsalastatsvetare

"Vi måste vara överens om spelreglerna"
1:25 min

Efter budgetomröstningen i veckan höjs ju röster för att göra förändringar så att minoritetsregeringar lättare kan få igenom sina budgetförslag i riksdagen. Men det kan finnas risker med det.

Det menar statsvetaren vid Uppsala universitet, Helena Wockelberg, som forskat om formell och informell makt i politiken. Hon varnar för att göra en sådan ändring för hastigt.

– Legitimiteten för en sådan ändring blir ju inte så stor som den bör vara tycker jag. Om vi bestämmer att det här är så viktiga procedurer så att de ska regleras, då har vi en tradition som säger att vi måste vara överens om spelreglerna, säger hon.

Vad skulle konsekvenserna kunna bli om sju av åtta partier är överens om det här och det åttonde partiet, Sverigedemokraterna som ju är emot det här, lämnas ute?

– Det är ju en superstor utmaning för de övriga sju att förklara varför man gör det här och är man då beredd att säga att det här är priset vi är beredda att betala för att stänga just det här partiet ute just nu, säger Helena Wockelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".