Arkivbild. Foto: Tomas Magnusson/SR
Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
UNG TJEJ SÖKES

Satsade mot sexköp av barn - upptäckte noll fall

Mats Kirestam: Det har liksom inte visat sig i resultatet ännu
2:16 min

Uppsalapolisen skulle satsa mer på arbetet mot sexköp av barn sa man efter vår rapportering - i början på året. Men istället har det blivit noll fall - visar en ny granskning vi gjort. 

Mats Kirestam är operativ chef vid Uppsalapolisen:
– Det har liksom inte visat sig i resultatet ännu men vi är igång i vart fall, säger Mats Kirestam operativ chef vid Uppsalapolisen.

Det är ju vuxna som utsätter barn för grova sexbrott - ska inte de letas upp på nätet och haffas?
– Det är därför vi har inrättat två särskilt utsedda spanare. 

Men ni kammar ändå noll?
– Vi kammar ändå noll, ja. 

Jobbar ni tillräckligt bra med det här?
– Det finns alla förutsättningar att bli bättre på allt och speciellt på det här området.

I början av året kunde Upplandsnytt visa att det finns ett stort intresse av att köpa sex av barn i Uppland. Och att den som köper sex av barn och unga i vårt län löper mycket liten risk för att åka fast. Det här för att polisen inte ens spanade på dem. En av dem som ville köpa sex av vår påhittade flicka 14-åriga Emelie, via en annons, är en högstadielärare som ville köpa sex utan kondom av henne:

– Hur ser du på kondom och så?

Jag vill väl helst att man ska ha det. Du vill ha utan eller?
– Ja, ja.

Efter vår granskning sa Uppsalapolisen att de inte varit tillräckligt professionella, men man lovade bättring och att nu skulle man börja spana på nätet mot det här.
– Allt talar för att det kommer att bli mer i år än det varit tidigare, sa länspolismästaren Erik Steen då.

Nu vill han inte prata med oss om det här. Nu har det snart gått ett år. Upplandsnytts granskning visar att inga fall av sexköp av barn har upptäckts i år. Det är den lägsta siffran på sex år. Det samtidigt som Upplandsytt kan se att annonseringen fortsätter på nätet. Både barn och unga och de som vill köpa sex av barn annonserar helt öppet på internet. Mats Kirestam menar att det är svårt att spana, bland annat för att unga och sexköpare döljer sina identiteter. Men att man hoppas bli bättre på det här nästa år när polisen slås ihop.

Om jag ringer upp dig om ett år - hur är resultaten då?
– Det enda jag lova och garantera är att vi fortsätter oförtrutet med arbetet vi påbörjat - i syftet att vi ska bli bättre.

Kan det vara noll i slutet av nästa år också?
– Det är en hypotetisk fråga som jag inte svarar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".