Eva Eklöf, Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
Eva Eklöf, Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
UNG TJEJ SÖKES

Polisens arbete mot sexköp av barn får intern kritik

Nu får polisens arbete mot sexköp av barn intern kritik. Polisledningen prioriterar inte det här området säger personer inom rättsväsendet. I går kunde vi avslöja att Uppsalapolisen inte upptäckt något nytt fall av sexköp av barn i år. 

Eva Eklöf på Uppsalapolisen utreder bland annat sexbrott mot barn:
– Det här är ju riktigt grov brottslighet mot barn. Barn som utsätts för de mest vedervärdiga sexuella handlingar du kan tänka dig. Jag tycker man borde satsa ordentligt på den brottsligheten - mer än vad man gör i dag, Eva Eklöf, utredare, säger det.

– Det är tabubelagt med sexbrott mot barn: sexköp av barn, barnpornografi, nätpedofiler osv - man vill inte höra talas om att det finns, vill inte se det, vill inte ha med det att göra. Det sopas undan. Man tar hellre tag i de andra brotten. Tyvärr.

Och vi har pratat med en rad personer som arbetar inom rättsväsendet som säger samma sak: barnsexhandel är inte prioriterat att arbeta med inom Uppsalapolisen. En av dem är bland annat förvånad över att polisen inte ändrat sig och satt det högre på dagordningen efter P4 Upplands granskande rapportering i början på året. Då vi visade att det annonseras hejvilt på nätet, att intresset för att köpa sex av barn är stort - och att Uppsalapolisen inte spanade på det här.

Efter vår granskning utlovade länspolismästaren bot och bättring. Istället har polisen hittat noll fall hittills i år, fastän annonseringen fortsätter på nätet. Eva Eklöf på Uppsalapolisen:
– Det finns ett brinnande engagemang hos utredarna, sen är jag inte så säker på att det engagemanget är genomsyrat ända upp i lendingen.

Mats Kirestam, operativ chef vid Uppsalapolisen, tillbakavisar den interna kritiken.
– Jag håller med om beskrivningen av brottsligheten men jag delar inte uppfattningen att vi inte satsar på det. Och den kritiken kommer jag inte bemöta i media - innan jag har hanterat den internt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".