Författaren Majgull Axelsson och P4 Upplands Lena Redin. Foto: Mimi Forssblad
:Författaren Majgull Axelsson och P4 Upplands Lena Redin. Foto: Mimi Forssblad

Författarsamtal med Majgull Axelsson

Författarfredag med Majgull Axelsson - hela samtalet
64 min

Under hösten har en rad författare besökt Uppsala stadsbiblioteks populära evenemang Författarfredag. I fredags var det den prisbelönta Majgull Axelssons tur att slå sig ner intill P4 Upplands Lena Redin.

Mycket av samtalet kretsade kring Majgulls senaste roman "Jag heter inte Miriam". En berättelse om en romsk flicka som kommer till Sverige med de vita bussarna efter andra världskrigets slut. Men under sin tid i nazisternas läger har hon bytt identitet, och bär nu ett judiskt namn. Under nästan hela sitt liv döljer hon sanningen om sitt ursprung - att hon inte är judiska Miriam utan romska Malika

Majgull Axelsson har under hela sitt författarskap skrivit om maktlösa människor, om dom som befinner sig i underläge. Och ofta är det ilska över sakernas tillstånd som drivit henne. Så började det också med den här romanen - som först var tänkt att handla om de så kallade "Tattarkravallerna" i Jönköping sommaren 1948.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".