Uppsala Universitet (arkivbild). Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Uppsala Universitet (arkivbild). Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Flera nya medaljörer utsedda på Uppsala universitet

Nu har Uppsala universitets Linnémedaljör för det här året utsetts. Den tilldelas i år Birgitta Bremer som är professor Bergianus i systematisk botanik.

Hon får priset för sin förmåga att kombinera forskning om biologisk mångfald med att utveckla en av Sveriges främsta botaniska trädgårdar Bergianska i Stockholm.

Även mottagarna av Rudbeckmedaljerna och Torgny Segerstedt-medaljen har utsetts.

Uppsala universitets Rudbeckmedalj delas ut "för utomordentligt framstående insatser inom vetenskapen och förlänas i första hand för sådana förtjänster eller resultat vunna vid Uppsala universitet".

Årets medaljer tilldelas Nils Mårtensson, professor i metallers och metallytors fysik vid institutionen för fysik och astronomi, Ann-Christine Syvänen, professor i molekylär medicin vid institutionen för medicinska vetenskaper och Henrik Williams, professor i nordiska språk vid institutionen med samma namn.

Torgny Segerstedt-medaljen instiftades för att hedra Torgny Segerstedt för hans insatser som rektor för Uppsala universitet och delas ut vartannat år till svenska vetenskapsmän för särskilt framstående insatser inom humaniora och samhällsvetenskaperna.

Årets mottagare är Marie-Christine Skuncke som framför allt har forskat om svenskt 1700-tal, där hon utifrån ett europeiskt och globalt perspektiv särskilt har studerat teater, opera, fursteuppfostran, politisk retorik och mediehistoriska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".