Uppsala tingsrätt Foto: Kina pohjanen/Sveriges Radio
Uppsala tingsrätt Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio

Utredningen mot våldtäktsmisstänkt präst fortsätter

Prästens dator undersöks
1:44 min

I Uppsala tingsrätt inleddes i dag rättegången mot den präst i Uppsala stift som står åtalad för våldtäkt mot barn i ett tiotal fall. Samtidigt fortsätter polisen, under pågående rättegång, sin utredning mot prästen.

Utredningen kan komma att påverka den fortsatta rättegången. Det framkom när rättens ordförande Åsa Hanna i morse ställde frågor om den fortsatta polisutredningen till åklagaren Emma Häggström:

– I fredags kom det ju in en skrift om att åklagaren vidtar nya utredningsåtgärder, sa Åsa Hanna.

Det är prästens dator som polisen fortsätter att undersöka och som kan stärka besvisningen mot honom och eventuellt också leda fram till nya brottsanklagelser. Förhör med prästen om de nya uppgifterna är beräknat att hållas på torsdag.

I dag har rätten, bakom stängda dörrar, förhört honom om de tio åtalspunkterna där han under våren anklagas för att ha haft samlag och med samlag jämställda handlingar med en 14-åring som han mött i tjänsten. Prästens försvarare Roger Häggquist redogjorde, innan rättegången fortsatte bakom stängda dörrar, för sin klients inställning till anklagelserna:

– Han förnekar våldtäkt mot barn. Han vidgår att det förekommit sexuella aktiviteter mellan honom och målsäganden och han underkastar sig ansvar för sexuellt utnyttjande av barn.

Även brottsoffret har under dagen hörts i rätten. I morgon ska vittnen höras, bland andra kolleger till prästen och personal från socialtjänsten. Enligt åklagaren har prästen utnyttjat sin ställning och missbrukat ett förtroende, och från Svenska kyrkan har klargjorts att prästen kommer att förlora sin tjänst vid en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".