Polisbil på uppdrag. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på uppdrag. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
UNG TJEJ SÖKES

Forskare: Polisen ger en förskönande bild

Polisforskaren Stefan Holgersson
2:04 min

Uppsalapolisens agerande kring P4 Upplands granskning av barnsexhandeln på nätet i länet stämmer väl överens med mönstret hur polisen överlag i Sverige brukar göra. Det säger polisen och polisforskaren Stefan Holgersson.

Han menar att svensk polis visar upp en förskönande bild av sin verksamhet. Med det informationsövertag som polisen har försvåras insynen och ifrågasättandet av den bilden.

– Det är ett vanligt beteende. Polisen har en mängd förväntningar på sig och vill leva upp till förväntningarna. Det är väldigt vanligt att när det uppmärksammas ett problem säger man att ska satsa på det här. När det kommer upp andra saker under året man måste satsa på och prioritera. Särskilt när det berör svaga målsägare som inte kan skrika och göra sig hörda, då är det lätt att de brottstyperna prioriteras bort - till förmån mot andra typer som det blir mer tydligt att polisen måste jobba med.

I början av året kunde Upplandsnytt visa att det finns ett stort intresse av att köpa sex av barn i länet, att annonseringen sker öppet på nätet. Och att den som köpte sex av barn och unga i vårt län löpte mycket liten risk för att åka fast.

Efter vår granskning sa Uppsalapolisen att de inte varit tillräckligt professionella, men man lovade bättring och att nu skulle man börja spana på nätet mot det här. När vi nu granskat utfallet av satsningen - visar det sig att Uppsalapolien inte upptäckt något enda nytt fall hittills i år.

Uppsalapolisen har förklarat att man har två medarbetare som bland annat spanar mot det här på nätet. Att spaningen inte gett resultat beror på att är svårt att spana, bland annat för att unga och sexköpare döljer sina identiteter.

Upplandsnytt har försökt reda ut hur mycket Uppsalapolisen jobbat mot det här. Vi har frågat men inte fått något svar på hur många timmar de spanat hittills. Vi har heller inte fått komma i kontakt med poliserna som spanar.

Stefan Holgersson, som nu jobbar bland annat för Rikspolisstyrelsen, har följt vår rapportering om Uppsalapolisens arbete mot sexköp i länet och han tycker alltså polisens agerande stämmer väl in på det mönster han sett hos polisen i Sverige. Hans slutsatser gäller polisen överlag:

Hur tycker du polisen borde gör istället?

– Det går inte att fortsätta bygga fasader och kulisser av en organisation som klarar av mer än man i realiteten gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".