Jobben blir ännu fler i Uppland, enligt arbetsförmedlingens senaste prognos. Foto: Ulla de Verdier/SR.
Jobben blir ännu fler i Uppland, enligt arbetsförmedlingens senaste prognos. Foto: Ulla de Verdier/SR.

Svårt för många att få arbete trots att jobben blir fler i länet

"De som saknar eftergymnasial utbildning har det betydligt tuffare"
2:01 min

Jobben blir ännu fler i Uppland, enligt arbetsförmedlingens senaste prognos. Men många har ändå svårt att få jobb och samtidigt försvårar regeringskrisen arbetsförmedlingens arbete.

– Vi skulle få en ganska kraftig förstärkning av personalstyrkan, och det är klart att hade vi varit fler medarbetare så hade vi kunnat göra en ännu tuffare satsning genetemot arbetsgivarna som vi främst vill förbättra oss mot, säger Jan-Erik Nyström, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen Norra Mälardalen.

Du har sagt att läget är ansträngt, vad menar du då?

– Vi har problem att tillgodose den efterfrågan av kompetens som arbetsgivarna har. Flera av de arbetssökande som vi har har inte den kompetensbakgrund som arbetsgivarna söker idag.

Jan-Erik Nyström räknar upp de grupper som har särskilt svårt att få jobb. De som är äldre, lågutbildade, funktionsnedsatta, och födda någonstans utanför Europa. Två tredjedelar av dem som är inskrivna hos arbetsförmedlingen tillhör åtminstone någon av de här grupperna.

Är det en slags polarisering som håller på att ske, att det blir allt svårare för vissa att få jobb, och allt lättare för andra?

– Ja, det blir tydligare och tydligare att de som saknar en eftergymnasial utbildning har det betydligt tuffare på arbetsmarknaden och vi har också en allts större del arbetssökande som bara har grundskoleutbildning eller längre och de har väldigt höga trösklar för att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Jan-Erik Nyström.

– Det är jättesvårt. Jag har jobbat i äldreomsorgen, jag har varit sjukskriven och det är svårt att få komma in och jobba igen, säger Haore Sameh som besöker arbetsförmedlingen tillsammans med en släkting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".