Skadorna i ställverket var omfattande efter branden (arkivbild). Foto: Anton Dyrssen/SR.
Skadorna i ställverket var omfattande efter branden (arkivbild). Foto: Anton Dyrssen/SR.

Personal får utbildning efter att misstag orsakade tågstopp

"Det är bara beklaga att vi fått ett sådant här misstag"
1:11 min

Trafikverkets personal har nu fått extra utbildning med anledning av det stora tågstoppet vid Myrbacken i somras. En ny utredning visar nämligen att tågstoppet orsakades av personal som bröt mot rutinerna.

Orsaken var att personalen var angelägna om att få i gång trafiken så snabbt som möjligt, säger Tommy Jonsson, biträdande chef för verksamhetsområde Samhälle vid Trafikverket.

– Nu ska vi säkerställa att våra medarbetare för rätt förutsättningar så dom gör rätt saker. Att dom följer sin egen säkerhetsplanering och gör enligt de regler och rutiner som vi satt upp. Och vi kör också extra repetitionsutbildning så man verkligen får det här uppdaterat.

Det var i maj som en kontaktledning gick sönder utanför Märsta. När personalen lagat den så sattes för stark ström på som orsakade en brand och det skapade tågförseningar.

Tågtrafiken började inte rulla förrän i juni. Hade man följt säkerhetarbetet kring driftsorden hade aldrig det här hänt menar Tommy Jonsson.

– Det är bara beklaga att vi fått ett sådant här misstag. Det var en ambition att försöka få i gång trafiken så snabbt som möjligt. Men det visade sig i efterhand att det fick stora konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".