Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.

Vårdköer het fråga i landstingsdebatt

C: Vi ser att det behövs mer pengar
2:01 min

Köerna till operationer och annan specialistsjukvård var ett av debattämnena på landstingsfullmäktige i dag då landstingets budget klubbades.

– Den stora skillnaden mellan våra alternativ är hur vi ser på köerna i vården, och det är ju därför vi tagit det för mig smärtsamma beslutet att ha ett lägre resultat än vad ni har. Vi ser att det behövs ytterligare ungefär tio miljoner till Enköpings lasarett för att man ska klara operationerna och ytterligare 15 miljoner till Akademiska sjukhuset, sa oppositionslandstingsrådet Johan Örjes (C).

Vänsterpartiets Sören Bergqvist gick i svaromål och försäkrade att de rödgröna inte alls hade lägre ambitioner när det gällde att korta köerna till specialistsjukvården:

– Det är inte så att vi minskar på kraven, tvärt om. Vi skärper dem oerhört mycket. De ni lämnar efter er är att vi varken klarar kömiljarden eller vårdgarantin. Vi säger att vi ska klara vårdgarantin. Så kom inte och säg annat än att vi har mycket höga ambitioner. Det här kommer att vara svårt att uppnå, men vi ska göra vårt bästa, sa Sören Bergqvist (V).

Debatten i dag har alltså varit den första större debatten där den nya majoriteten har mött den gamla. Och det märktes att de rödgröna har lagt sig vinn om att lyssna på och vara öppna för vad oppositionen säger, det är nåt som de har lovat, att försöka skapa ett vänligare debattklimat än det tidvis var under de gångna fyra åren, då det kunde vara ordentligt frostigt mellan blocken. Det var flera gånger som de rödgröna tackade för oppositionens synpunkter och även i några mindre formaliafrågor gick oppositionen till mötes. Men snart gjorde sig förstås debattlusten märkbar och de politiska åsiktsskillnaderna tydliga.

Den andra stora konfliktpunkten under debatten var de förändringar som de rödgröna har aviserat för kollektivtrafiken. Nästa år ska priset på ett länskort sänkas från 790 till 750 kronor per månad, men det var framför allt den prissänkning som förutskickats till 2016 till 500 kronor som väckte frågor om hur finansieringen ska ske, bland andra av My Borg, Moderaterna:

– Hur ska det finansieras? Blir det mindre pengar till sjukvården eller kommer ni att höja skatten?

Bertil Kinnunen, Socialdemokraterna, var den som gick upp i talarstolen och svarade på inläggen om prissänkningen på länskortet:

– Inför budgeten för 2016 återkommer vi med förslag. Där kommer den här sänkningen att vara finansierad.

Mårten Nilsson

marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".