Gosedjuret Flod. Foto: Skebo skola
Gosedjuret Flod. Foto: Skebo skola

Flodhäst från Skebobruk blev världskändis

Gosedjuret Flod från Skebobruk blev nätsuccé
3:15 min

Gosedjuret flod har blivit en snackis på internet. Bakom spridningen står elever vid Skebo skola i Skebobruk utanför Norrtälje. Bilden på flodhästen har delats tusentals gånger.

Fördelar och faror med internet och sociala medier har varit något som diskuterats en hel del i klass 4-6 vid Skebo skola. När två elever hittade ett gosedjur i form av en flodhäst drog ett spännande projekt igång. Flodhästen fick namnet Flod och snart var succén ett faktum.

-Varför inte visa för barnen hur fort och hur mycket grejer kan spridas på de sociala medierna, i och med att de här eleverna är i en viss ålder och håller på och skaffa Facebook och allting, säger läraren Cissi Johansson.

Flod fotograferades och bilden hamnade sedan på Facebook. Därefter drog en nätdelning av stora mått igång.

-Flod har nu varit i väldigt många olika länder. Det är klart att vi kommer att ta med det här in i geografiundervisningen under vårterminen.

Hur många gånger har han delats senast du kollade?

-Senast vi kollade så var det ungefär 2.500 delningar.

Bland barnen är Flod populär. Varje gång det har varit rast kommer frågor om antalet delningar och om han hamnat i några nya länder.

Vad hoppas du att eleverna ska lära sig med det här lilla experimentet?

-Man måste vara väldigt väldigt försiktig med vad man lägger ut på internet och sociala medier.

Till våren kommer skolklassen titta närmare på vad som sagts i kommentarerna om Flod för att på så sätt fokusera på vad man får säga och vad man inte får säga på nätet.

-Vi kommer nog att fortsätta arbeta med det här, för vi har hittat så många nya vinklar hela tiden som är viktiga att ta hand om, säger Cissi Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".