Förälskade ungdomar (arkivbild). Foto: Sandra Qvist/TT
Förälskade ungdomar (arkivbild). Foto: Sandra Qvist/TT
MH14

Ungdomar inte rädda för HIV

Många har uppfattningen att HIV inte längre finns i Sverige
1:22 min

Runt 160 personer i Uppsala län behandlas idag mot HIV. Tyvärr är kunskapen om det farliga viruset bristfällig idag.

-Jag tror att många har uppfattningen att HIV inte längre finns i Sverige. Att det är något som drabbar andra, det drabbar inte oss. Studier som har gjorts visar att ungdomar generellt inte ser det som någon större risk att smittas av HIV, säger Marie Björlin, samordnare för sexuellt överförbara sjukdomar i Uppsala län.

Just nu pågår ju Musikhjälpen i Uppsala. Temat för årets insamling är: Hjälp oss stoppa spridningen av HIV.  Viruset sprids oftast via sexuella kontakter, men också via blod och till exempel från mamma till barn vid förlossningar.

-I Sverige kan vi väl säga att heterosexuella kontakter och intravenösa missbrukare är i riskzonen. Även män som har sex med män.

Vad är viktigt för upplänningarna att veta om HIV, vad ska man känna till?

-Det bästa sättet att skydda sig är att använda kondom. Sen är det också veta att de personer som får HIV och får en välinställd behandling, de ha en väldigt låg smittorisk, sägerMarie Björlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".