Eva Köpman, chef för Råd och stöd. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Eva Köpman. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Ungdomscoacher ska hjälpa unga med problem i Uppsala

Socialchef: "För de som har problem med droger och kriminalitet"
1:12 min

Ungdomar i Uppsala som har svårt att få vardagen att fungera ska från februari kunna få en ny typ av stöd. Kommunen inför så kallade ungdomscoacher.

– Det kan vara allt från att man har svårt att komma iväg till skolan på morgonen till allvarligare problem med kriminalitet och droger, att man mår psykiskt dåligt, säger Eva Köpman.

De här coacherna ska jobba med att stötta unga mellan 15 och 20 år. Man kan inte själv vända sig till en coach, utan det är socialtjänsten som beslutar om någon behöver den här typen av hjälp. Stödpersonerna ska fungera som ett komplement till de stödverksamheter som redan finns i kommunen.

Hjälpen kan handla om allt från att coachen kommer på morgonen och hjälper den som behöver att komma iväg till skolan, till social träning och rena behandlingsinsatser. Förhoppningen är att man ska kunna få vardagen att fungera och minska risken för att problemen blir värre längre fram.

Man vill också förhindra att ungdomar ska behöva bli placerade på någon form av hem.

– Det kostar ju pengar och när man har forskat på placeringar så har det ju inte varit så jättegoda resultat, så man är ju mån om att hitta bättre hemmaplanslösningar, säger Eva Köpman.

– Man kanske prövar det här i stället och med mycket stöd kan bo kvar hemma, eller att man varit placerad och ska komma hem och att man då kan komma hem tidigare om man får mycket stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".