Luciatåget värmer upp vid loket. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Luciatåget värmer upp vid loket. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
#MH14

Uppsalapendelns resenärer överraskade av luciatåg

Luciatåg på tåget
5:44 min

Resenärerna på ett par av Uppsalapendelns avgångar fick den här morgonen ett minne för livet. Genom tåget skred plötsligt ett skönsjungande luciatåg från Katedralskolan i Uppsala.

Nio stycken elever klev i morse ombord i Uppsala och åkte Stockholm tur och retur. Iklädda full lussemundering skred de sakta igenom de nio vagnar långa tåget och bjöd på klassiska luciastycken.

-Vi har gått i musikklasserna här i Uppsala och har lussat på många andra ställen, men just tåg har vi aldrig provat på så det blir en spännande upplevelse, säger Simon Arlasjö i sin vita särk med stämggaffeln i högsta hugg.

Hur kom ni på att ni skulle lussa ombord på tåget Uppsala - Stockholm?

-Det var faktiskt några från Katedralskolan som gjorde det förra året och då var det några från SJ som hörde av sig och tyckte det var trevligt och ville ha det igen. Så vi sa ja.

Under turerna samlades det in pengar till Musikhjälpen samtidigt som det bjöds på glögg med russin och mandel. Inför avgången från Uppsala var de nio laddade och förväntansfulla.

-Det känns fantastiskt kul. Man vet ju aldrig. Det kanske finns några på tåget som är upptagna med annat och tycker att vi stör lite, men det vägs upp av alla som blir glada, säger Simon Arlasjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".