Stora torget utan bussar. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Stora torget utan bussar. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Stora torget bussfritt även i framtiden?

Lisa Thörn, VD Uppsala citysamverkan: Ett restaurangtorg mitt i stan vore trevligt!
6:23 min

Den 17:e december ska bussarna åter rulla genom Stora torget i Uppsala, då Musikhjälpens glasbur är nermonterad och bortforslad. Men nu utreds om torget skulle kunna bli bussfritt permanent i framtiden.

Det är Uppsala citysamverkan, som är ett samarbete mellan fastighetsägare, kommunen och handeln, som gör en så kallad konsekvensanalys av för- och nackdelar med ett bussfritt torg.

– Det har fungerat bra nu under Musikhjälpen. Det är härligt att se folklivet på Stora torget. Vi vill veta vad som händer med det här torget om vi flyttar bussarna härifrån, säger Lisa Thörn, VD för Uppsala Citysamverkan.

Utredningen ska vara klar i januari/februari. UL:s presschef Sture Jonsson ser både för- och nackdelar med att göra Stora torget till bussfri zon:

– Busstrafiken ska bidra till ett levande centrum, och då måste folk som använder den uppleva den som enkel och bekväm. Man måste se hur man skapar bra framkomlighet så att inte restiderna påverkas. Uppsala är en ganska trång stad, säger han.

Lisa Thörn har sin vision klar:

– Man har ju Lilla torg i Malmö som en målbild. Ett restaurangtorg mitt i stan vore trevligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".