Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Bygglov för civil terminal på Ärna klubbat - får skarp kritik

Liv Hahne (M): Jag ser vilka möjligheter jag har att få igenom
1:53 min

Ett bygglov för en en flygterminal för civilfyg på Ärna i Uppsala klubbades igenom i plan- och byggnadsnämnden igår. Det trots att både de rödgröna partierna och Centerpartiet sagt att de skulle rösta mot.

Men beslutet gick igenom på grund av att en centerpartist förklarades jävig och vid beslutet ersattes av en folkpartist - eftersom centern inte hade någon ersättare på plats.

Nämndens moderata ordförande Liv Hahne säger att hon passade på att ta upp frågan på nämnden just idag.

– När jag ser vilka som är närvarande så ser jag vilka möjligheter jag har att få igenom ett ärende, säger nämndens ordförande Liv Hahne (M).

Hur tänkte du då?

– Att vi skulle ta ärendet idag.

Om någon tycker att det är lite fulspel, vad säger du då?

– Nej, det är demokratins spelregler. Är man inte närvarande på sammanträden så kan man inte påverka beslut.

Frågan om att ge bygglov för en flygterminal, platta, taxibana och bilparkering på Ärna har varit omstridd under hösten. P4 Uppland berättade i slutet av november om att Liv Hahne ville driva igenom beslutet innan de rödgröna får majoritet i nämnden vid årsskiftet - och att det väckt kritik från bland annat dem.

Också stadsjuristen har reagerat och menat att det inte är lagligt att ge bygglov för en flygplatsbyggnad utan att göra en detaljplan först. Och i dag blev det klart att centerpartiet tyckte att det behövdes en detaljplan och att de tänkte rösta nej till bygglovet.

Men i kväll var det alltså bara en centerpartist på plats på plan- och byggnadsnämnden, ordföranden Liv Hahne tog upp frågan, som egentligen inte skulle ha varit uppe, på dagordningen, centerpartisten förklarades jävig eftersom hans arbetsgivare äger mark bredvid flygplatsen och ersattes av en folkpartist, som röstade för bygglov. Och nu är frågan klubbad.

Socialdemokraten Monica Östman i nämnden är mycket kritisk.

– Det är häpnadsväckande illa gjort, säger hon till P4 Uppland.

Även centerpartisten Stefan Hanna är upprörd:

– Det är helt skandalöst agerat, säger han.

Ordföranden Liv Hahne menar att det inte behövs en detaljplan och tycker inte heller att det är ett problem att nämnden fattar beslut innan tiden som grannarna har på sig att tycka till gått ut.

– Vi justerar inte belsutet innan tiden har gått ut.

Om någon tycker att det är fult att driva igenom ett sånt här beslut när en ny majoritet är på väg, vad säger du då?

– Det är absolut inte fult. Jag äger ansvaret till 31 december.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".