Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Skarp kritik mot beslut om bygglov för Ärna

Monica Östman (S): Det är oförskämt och respektlöst
0:51 min

I går togs beslut om att ge bygglov för en flygterminal för civilfyg på Ärna i Uppsala. Men kritiken mot hur beslutet drevs igenom har inte låtit vänta på sig och kommer både från höger och vänster.

Både de rödgröna partierna och centerpartiet sagt att de skulle rösta mot. Men beslutet gick igenom på grund av att en centerpartist förklarades jävig och vid beslutet ersattes av en folkpartist eftersom centern inte hade någon ersättare på plats.

Nämndens moderata ordförande Liv Hahne säger att hon passade på att ta upp det här på nämnden just i går, eftersom hon såg vilka som var närvarande och förstod att hon kunde få igenom bygglovet.

– Det är oförskämt och respektlöst att sitta och räkna på att man kan få en majoritet om man kan kasta ut en som man vet är emot. Det här är sista ordinarie nämnden innan vi byter majoritet. När det finns ett kraftigt motstånd, så driver hon ändå igenom det hela, säger Socialdemokraternas Monica Östman, som är vice ordförande i nämnden, om Liv Hahnes agerande.

Även från centerpartistiskt håll kommer hård kritik mot sättet som beslutet fattades på.

– Jag tycker att det är ett tragiskt uttryck för invånarförakt och det är odemokratiskt agerat. Det är en enorm kränkning av Uppsalabornas självklara rätta att få yttra sig när de kraftigt berörs. Fram till den 29:e december har Uppsalaborna som berörs rätten att yttra sig och det bara skiter vissa i, säger Stefan Hanna som är kommunalråd för Centerpartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".