Hans Ellegren intill havsörnen på Zoologiska museet i Uppsala. Foto: Petra Olsson
1 av 2
Hans Ellegren intill havsörnen på Zoologiska museet i Uppsala. Foto: Petra Olsson
De mindre rovfåglarna påminner om örnar men har egentligen större släktskap med våra småfåglar. Foto: Petra Olsson
2 av 2
De mindre rovfåglarna påminner om örnar men har egentligen större släktskap med våra småfåglar. Foto: Petra Olsson

Ormvråken närmare släkt med talgoxen än örnen

Bland fåglarna skedde en explosiv utveckling
1:56 min

När dinosaurierna dog ut för cirka 70 miljoner år sedan så skedde en explosiv utveckling bland fåglarna, ett slags fåglarnas "big bang". Det visar en ny stor kartläggning av arvsmassan hos 48 fågelarter som representerar alla de kända grupper av fåglar som finns i dag.

Och den här nya kartläggningen har bjudit på en hel del överraskningar. Till exempel har det visat sig att arter som man tidigare trott varit nära släkt, faktiskt inte är särskilt närbesläktade.

Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, har deltagit i det här internationella kartläggningsarbetet som presenteras i tidskriften Science. Och när vi träffar honom på Zoologiska museet i Uppsala så beskriver han en av överraskningarna.

- Här har vi en fågelsamling med nästan alla fåglar som finns i Norden framförallt och i just den här montern så har vi rovfåglar, eller snarare det som man alltid trott var rovfåglar, för här ser vi dels örnar och vi ser vråkar, och det brukar vi ju kalla rovfåglar gemensamt, men den forskning vi har gjort gemensamt här när man har analyserat dna:t, hela arvsmassan hos de här arterna, så visar det faktiskt att örnar och andra rovfåglar inte alls är närmast släkt, säger Hans Ellegren.

Det internationella kartläggningsarbetet visar nämligen att örnarna är närmare besläktade med gamar, medan övriga rovfåglar, som vråkar, falkar och hökar, är mer släkt med våra småfåglar.

- Och det är ju paradoxalt när vi ser hur lika de är varandra, de mindre rovfåglarna och örnarna.

För att komma fram till det här har forskarna analyserat hela arvsmassan hos 48 nu levande fågelarter.

Genom att läsa av och jämföra arvsmassan hos fåglarna så har de kunnat spåra den ursprungliga dna-molekylen och följa hur dna:t har förändrats i olika utvecklingslinjer.

Och en viktig slutsats från studien är att för omkring 70 miljoner år sedan när dinosaurierna dog ut så skedde det en väldigt snabb utveckling av olika fågelgrupper, en slags fåglarnas big bang.

- Absolut, kan man säga att det är en big bang. Det var ju så att när dinosaurierna dog ut för 65-70 miljoner år sedan då öppnades mängder av möjligheter för andra djurgrupper att ta över de miljöer och nischer där dinosaurierna fanns. Och bland fåglarna skedde en slags explosiv förgrening.

Referenser: Jarvis et al. Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds.
Zhang et al. Comparative genomics reveals insights into avian genome evolution and adaptation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".