Skiss över den planerade flygterminalen.
1 av 2
Skiss över den planerade flygterminalen.
Curt Malmenstedt. Foto: Martin Hult/SR.
2 av 2
Curt Malmenstedt. Foto: Martin Hult/SR.

Om Ärnabeslutet: "var en kupp"

"Beslut om bygglov på Ärna var en kupp"
2:58 min

Beslutet om att ge bygglov för flygplatsterminal på Ärna strax norr om Uppsala kunde tas eftersom en centerpartist låg hemma i hög feber, och en annan centerpartist, Curt Malmenstedt, ansågs jävig. I dag berättar Curt Malmenstedt om mötet.

Situationen gjorde att ordföranden i plan- och byggnadsnämnden, moderaternas Liv Hahne, fick en majoritet för att ge bygglov till en ny civil flygplats strax norr om Uppsala.

Så här berättar Curt Malmenstedt om hur mötet gick till i går kväll:

-Här utnyttjar man ett läge och kuppar igenom ett beslut. Det är inte respekt vare sig mot kollegorna i nämnden eller allmänheten, säger Curt Malmenstedt.

Egentligen fanns det en majoritet med centern och dom rödgröna för att säga nej till bygglov för en ny civil flygplats på Ärnaområdet strax norr om Uppsala.

Men moderaterna och folkpartiet menade att Curt Malmenstedt är jävig eftersom han jobbar för Uppsala Akademiförvaltning som äger jordbruksfastigheter som ligger granne med flygplatsområde. Därmed fick han lämna rummet när beslutet togs, fast han själv är tveksam till om han verkligen är jävig.

Eftersom centerpartiets ersättare inte var där, hon var sjuk och låg hemma med hög feber, så klev en folkpartist in och det fanns plötsligt en majoritet som sa ja till bygglovet. Att ärendet överhuvudtaget togs upp på gårdagens möte kom som en överraskning utan att nån han reagera, säger Curt Malmenstedt:

-Det lades in och kom in så tvärt. Det var en kupp. Ingen hann reagera och fundera särskilt mycket över vad den frågan skulle innebära. Man kanske hade väntat sig en information i frågan.

Upplandsnytt har i dag besökt Uppsala kommun och sett de handlingar som politikerna inte hade på bordet när beslutet fattades i går. Bland handlingarna finns förutom ritningar på flygterminalen också ungefär 100 brev som har skickats till grannar till flygplatsområdet. Dom hade på sig till 24 december att lämna in synpunkter.
Att beslutet trots det togs i går - innan svarstiden gått ut - gör att det här beslutet troligen inte var juridiskt rätt enligt plan- och bygglagen, säger kommunens bygglovschef Christian Blomberg.

-Så som bygglovsprocessen är uppbygd ska man invänta remissinstanser och grannarnas synpunkter innan beslutet är fattat och så har man ju inte gjort i det här fallet. Så jag är tveksam till om det håller juridiskt att göra på det här sättet.

Moderaten Livh Hahne säger så här om påståendet att det skulle handla om en politisk kupp:

-Nej, det var ett politiskt genomförande av ett beslut som vi ville ha igenom.

Vad säger du till dom som tycker att det här är lite fulspel?

-Ja, jag kan ju inte säga något annat än att då utgår dom från hur dom själva är.

Var det här ändå inte mot plan- och bygglagen, att ta beslut innan tiden att tycka till för grannarna har gått ut?

-Nej, beslutet kommer att justeras den 29/12 och jag kommer noga att läsa igenom allt vad rågrannarna har sagt. Det är ju inte så att hela Uppsala kan yttra sig om det här, utan det är dom som är närmaste grannarna till Ärna.

Men beslutet togs ju i går, det är ju det beslutsdatumet som gäller. Tycker du att ni kunde ta beslutet innan svarstiden gick ut för grannarna som kunde tycka till?

-Ja, det tyckte jag, säger Livh Hahne.

Bygglovsbeslutet för bland annat en flygterminalbyggnad på Ärnaområdet har redan överklagats. Dom rödgröna partierna kommer att ta över styret av plan- och byggnadsnämnden den 1 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".