Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Ärnamotståndare: "Jag blev väldigt arg"

Eva Lena Volk "Vi har anmält till förvaltningsrätten och JO"
1:20 min

Efter att bygglov för civilflyg på Ärna flygplats i Uppsala oväntat tagits upp och beviljats av kommunens plan- och byggnadsnämnd i förrgår, så går kampen vidare för motståndsorganisationen Nätverket för ett civilflygsfritt Ärna. Samordnaren Eva Lena Volk reagerade starkt på beskedet om bygglovet. 

– Jag blev väldigt arg naturligtvis, det här är ett övergrepp mot de närboendes lagenliga rätt att inkomma med synpunkter. Vi har redan anmält till förvaltningsrätten och Justitieombudsmannen. Sen när beslutet anslås kommer vi att överklaga själva beslutet.

Ni talar om att ni ändrar strategi för hur ni ska fortsätta er kamp?

– Vi hade de senaste åren siktet framförallt för inriktat på den juridiska processen i miljörättsärendet men det tog ju definitivt slut i Högsta förvaltningsrättens dom. Nu handlar det om tydligare lobbyarbete och samarbete med politiker i kommunen så vi kan avstyra det här med civilflyg.

Du är säker på att ni kommer vinna tillslut?

– Ja jag övertygad om det. Det är så höga insatser, det är våran och våra barns hälsa, det är vår boendemiljö och det är vattenfrågan, det är otroligt viktiga frågor. Det finns inte på kartan att man lägger sig ner, det är klart vi ska ha igenom ett stopp för det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".