Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Polisutredning om sexköp har bollats runt och tagit tid

Målsägandebiträdet Silvia Ingolfsdottir: Det tar orimligt lång tid
2:20 min

Utredningen mot de män som köpte sex av en 17-årig Uppsalatjej har bollats runt hos polisen, det visar Upplandsnytts granskning. Trots att det ska gå fort när brott mot unga utreds har fortfarande inte alla fått sitt straff efter ett år och åtta månader. 

– Det tar orimligt lång tid de här utredningarna, det handlar om vad man väljer att lägga resurser på inom polisen, säger  Silvia Ingolfsdottir som är målsägandebiträde.

Hon var sjutton år när männen köpte sex av henne. De träffades på olika ställen, på hotell, vandrarhem eller i en friggebod på landet. Sammanlagt var det tio män i olika åldrar som köpte sex av henne. En var i sjuttioårsåldern.

Om barn under 18 år utsätts för brottet sexköp ska utredningen vara klar inom tre månader efter att någon skäligen misstänkt finns. Men i det här fallet har det tagit betydligt längre tid än så - upp till ett år tog det att utreda i Uppsala. Och efter över ett och ett halvt år har fortfarande inte alla män fått sitt straff.

En av de åklagare som lett utredningen är Emma Häggström, hon säger att tiden det tar att utreda är viktigt.

– Tiden är jätteviktig. Vi har förundersökningstider att följa och här har vi överskridit fristen. Det finns i och för sig en förklaring till det, men det är alltid olyckligt när det sker.

Varför drog det ut på tiden?

– Målsäganden ville inte samarbeta och därför drog det ut på tiden inledningsvis.

Det var alltså den 17-åriga flickan själv som sinkade utredningen menar Emma Häggström. Sen tog de tekniska undersökningarna tid. Men enligt interna dokument hos polisen som P4 Uppland fått se finns andra förklaringar. Där står hur fallet bollas runt och prioriteras ned.

Det står att den första enheten inte mäktar med hantera det, den andra dras in i ett annat resurskrävande ärende och den tredje har inte heller nog med resurser. Och polisen konstarerar själva i dokumenten att  "detta innebar att ärendet fördröjdes".
Men det här är ingenting som åklagare Emma Häggström känner igen.

– Det är mer än jag vet.

Polisens resurser , har det påverkat på något sätt?

– Vi hade bra resurser. Hade man haft ännu mer personal hade man kunnat hämta in de misstänkta snabbare, men vi jobbade på så fort vi kunde.

Att det dragit ut på tiden, hur har det påverkat tjejen som var utsatt?

– Jag har svårt att säga någonting om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".