Länets invånare mår bra

Befolkningen i Uppsala län mår i genomsnitt bättre än i resten av landet, det visar en rapport som Sveriges Kommuner och landsting gjort tillsammans med Socialstyrelsen.

Medellivslängden i Uppsala län är bland de högsta i landet med 84 år för kvinnor och 80,6 år för män. Undersökningen visar också att riskkonsumtionen av alkohol har minskat under de senaste åren.

Däremot så visar rapporten att hälsan i viss grad är kopplad till utbildningsnivå. Bland personer med eftergymnasialutbildning är det psykiska välbefinnandet lägre, medan exempelvis hjärtinfark och lungcancer är vanligare hos dem som inte läst vidare.

- Utmaningen framöver blir att utjämna skillnader i befolkningen så att alla drar nytta av hälsovinsterna. Man kan tänka sig att länet behöver göra mer riktade hälsofrämjande insatser till olika grupper i befolkningen utifrån behov, säger Anna-Karin Klomp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".