Sexköp.Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tomas Magnusson/SR
Sexköp.Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tomas Magnusson/SR
Ung tjej sökes

Köpte sex av minderårig - slapp rättegång

Emma Häggström: Det viktiga här är ju lagföringen
2:24 min

Upplandsnytt fortsätter granskningen av sexhandeln med barn och unga i länet och hur polis och åklagare hanterar den. Nio av tio av de män som köpt sex av en 17-årig Uppsalatjej har fått böter och sluppit rättegång visar Upplandsnytts granskning.

I går berättade vi om ett fall där 10 män köpt sex av en 17-årig Uppsalatjej. Nu har nio av de männen fått böter för att ha köpt sex av henne. De har alltså erbjudits en böteslapp skickad hem i brevlådan, istället för att ställas inför rätta. De som köper sex av nån som är under arton riskerar fängelse upp till två år. Men i de fall, som vi granskat, har ingen dömts till fängelse.

Ett skäl till det är att åklagaren för att kunna döma för det här måste kunna visa att sexköparen visste eller borde vetat att flickan var under 18 år. Och det har blivit ett vanligt kryphål för sexköpare att påstå att man inte visste, säger en rad personer som jobbar med det här som vi pratat med. Den här 17-åriga tjejen säger att de visste och att de hade pratat om det, men männen påstår att de inte hade en aning. Och då menar åklagaren Emma Häggström att det är en ord mot ord-situation. Och hon väljer hon att bötfälla männen för sexköp av vuxen.

Men även när åklagaren kunde bevisa att en man visste om att flickan var under 18 år så valde hon att erbjuda böter istället för att åtala honom och ställa honom inför rätta. Emma Häggström säger att det fanns speciella skäl till det här. Men vilka skälen var till det var vill hon inte gå in på, men hon säger att det var för flickans egen skull. Mannen får samma antal dagsböter som en snattare skulle kunna få.

Vad sänder det för signaler till flickor och pojkar som utsätts och sexköpare?
– Det viktiga här är ju lagföringen. Om personen hade åtalats - så hade han sannolikt blivit bötfälld i tingsrätten.

Simon Häggström vid Stockholmspolisens prostitutionsenhet som träffat många barn som sålt sex - tycker det behövs tydliga signaler från samhället. När köparen kan komma undan med böter är det svår att motivera barnen att vara med i polisutredning, säger han:
– De här barnen får sår som de får leva med resten av livet - det kommer alltid påverka dem på ett eller annat sätt i relationer eller sexualliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".