Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Morgan Johansson Foto: Henrik Montgomery/TT.
Ung tjej sökes

Justitieministern vill se strängare straff för sexköp av barn

Morgan Johansson om strängare syn på sexköp av barn
2:11 min

Lagstiftningen bör ändras och synen skärpas på sexköp av barn så att fängelsestraff blir normen, det är de politiska blocken överens om. Justitieminister Morgan Johansson (S) ser gärna en strängare syn på den här typen av brott. 

– Min bild är att det är en ganska utbredd problematik med köp av sexuell handling av barn. Jag ser gärna en strängare syn på den här typen av brott.

Många döms till böter - är det rimligt?

– Nej jag kan inte tycka det.

Det utreds just nu hur lagen ska se ut och vilka straff som bör utdömas. I dag måste det bevisas att sexköparen visste eller borde vetat att flickan eller pojken var under 18 år för att döma för sexköp av barn. Och det har blivit ett vanligt kryphål för sexköpare att påstå att man inte hade en aning. Även om sexköp av barn kan ge fängelse i upp till två år är fängelsestraff sällsynta.

Upplandsnytt har berättat om ett fall där 10 män köpt sex av en 17-årig Uppsalatjej. Nu har nio av de männen erbjudits en böteslapp skickad hem i brevlådan - istället för att ställas inför rätta.
I vissa andra länder räcker det att barnet faktiskt var under 18 år, för att döma, och justitieministern sneglar på den modellen. Han hoppas att straffskärpning även leder till att barnsexhandeln prioriteras högre av polis och åklagare

– Det gäller både bemötande, bevissäkring, förhör och kompetens för de som jobbar med de här fallen.

Moderaten Beatrice Ask, idag ordförande i justitieutskottet, var justitieminister när översynen av lagstiftningen beställdes. 

– Barn kan inte freda sig i de här situationerna. Jag tror de flesta delar min uppfattning att det här är brott vi ska ta på större allvar än i dag.

Sverige har fått kritik länge. Varför inte hänt nåt tidigare?

– Vi har arbetat med lagstiftningen. Vi tar den här typen av kritik på stort allvar och arbetar mycket offensivt med frågan i Sverige.

Beatrice Ask är också kritisk mot Uppsalapolisen sen vi kunnat visa att polisens satsning på nätspaning i år inte lett till ett enda anmält fall av sexköp av barn.

– Det är lite olyckligt eftersom de också säger att de prioriterar det. Jag hoppas att de går på med ännu mer kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".