Cyberattacker kommer bli mer vanligt i framtiden menar Katrin Nyman Metcalf, professor vid Tallins tekniska högskola. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix
Cyberattacker kommer bli mer vanligt i framtiden menar Katrin Nyman Metcalf, professor vid Tallins tekniska högskola.. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

Cyberattacker kommer att bli vanligare i framtiden

"Får stor effekt med liten möda"
5:23 min

Risken för fullskaliga cyberkrig mellan stater växer snabbt, menar Katrin Nyman Metcalf, professor vid Tallins tekniska högskola, som idag besökte Uppsala.

De senaste veckorna har såväl Telia som Tele2 utsatts för attacker från hackare som lett till att tusentals kunder blivit av med internet under flera dagar. Den ryska gruppen the Lizard Squad, som bland annat uttryckt stöd till terrorgruppen IS, tros ligga bakom. Estland utsattes 2007 som första land i världen för en cyberattack. Det i samband med en flytt av ett krigsmonument från Sovjettiden.

-Bland annat så attackerades myndigheter och regeringskansliets hemsidor. Bankernas internettjänter fungerade inte. Det höll på från och till i två veckor, säger Katrin Nyman Metcalf, professor vid Tallins tekniska högskola.

Kommer det här bli mer vanligt i framtiden?

-Tyvärr tror jag det. Redan nu har vi infrastruktur som transportsystem och elsystem som kan attackeras. Tyvärr tror jag att det kommer bli mer och mer vanligt. Det är ett annat sätt och med mindre möda kan man få större effekt om det är någon som vill åstadkomma skada, forsätter Katrin Nyman Metcalf.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för Internetinfrastruktur pekar också på att samhället däribland infrastrukturen är känslig för den här typen av attacker.

-Det är sårbart, det styr praktiskt taget allt det som vi gör. Det brister i skyddet av infrastrukturen att man lyckas överbelasta nätverk.

Hur allvarligt är hotet av hackerattacker?

-Det är något vi måste leva med. Man angriper det som är den svagaste länken. Just nu finns det en möjlighet att med ganska små resurser attackera och få ganska stor effekt av det man gör. Inte minst får det stor uppmärksamhet i media, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för Internetinfrastruktur

 

Stefan Hesserud Persson
Filip Annas
filip.annas@sverigesradio.se

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".