Dalbyhemmet, 1.5 mil sydväst om Uppsala. Foto:Mårten Nilsson/P4 Uppland
Dalbyhemmet, 1.5 mil sydväst om Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/P4 Uppland

Anställd på Dalbyhemmet misstänks ha kopplat ur larm

Polisen ska utreda
1:38 min

Uppsala kommun har gjort en polisanmälan för att få utrett om ett brott begåtts av en anställd på äldreboendet Dalbyhemmet. Utredningen gäller uppgifter om att den anställda ska ha kopplat ur larmet för boende på hemmet.

Dalbyhemmet ligger idylliskt vid Dalbyviken, 1.5 mil sydväst om Uppsala. Ett gult hus mitt i gammal jordbruksbygd, med både en avdelning för demensvård och en avdelning för vård av äldre med psykiska funktionshinder, totalt 40 lägenheter.

Sedan två och ett halvt år tillbaka drivs hemmet av Uppsala kommuns enhet Vård & Bildning, och det är ledningen för den enhet inom Vård & Bildning som Dalbyhemmet tillhör som tog beslutet att göra en polisanmälan. På Uppsala kommun vill man inte ge någon intervju innan polisutredningen är klar, men bekräftar att polisanmälan är gjord.

Enligt vad Upplandsnytt kunnat få fram så handlar det om uppgifter som lämnats om att en anställd på Dalbyhemmet under någon period under våren och sommaren i år ska ha stängt av larmet som boende har för att tillkalla personal. Upplandsnytt har inte kunnat få klarlagt om det skulle gälla larmet för en boende eller för flera.

På Uppsalapolisen bekräftar förundersökningsledaren att en anmälan inkom för ungefär en månad sen och att en förundersökning har inletts som gäller urkopplade larm på Dalbyhemmet, och förundersökningsledaren säger att polisen ser allvarligt på uppgifterna i anmälan och att ett urkopplat larm kan innebära direkt fara för de boende, även om inte någon allvarlig incident har rapporterats i det här fallet.

Uppgifterna om att larm stängts av för boende på Dalbyhemmet har också förekommit i en utredning som Inspektionen för vård och omsorg gjort tidigare i år, men i den utredningen lyckades man aldrig komma till klarhet om vad som hade hänt. På Uppsala kommuns enhet Vård & Bildning säger man att ingen anställd på Dalbyhemmet för närvarande är avstängd från sin tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".