Foto: Claudio Bresciani /Scanpix
Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Ohållbar situation för socialarbetare i Uppsala

Huvudskyddsombudet: Väldigt mycket stressymptom
1:44 min

Arbetssituationen för socialsekreterarna inom Individ och Familjeomsorgen, enhet norr Norr i Uppsala, har nu nått botten. Det menar huvudskyddsombuden Maria Persson och Michael Walldén som gjort anmälan hos Arbetsmiljöverket.

– Den är inte hållbar situationen för snart kommer det inte att finnas någon på enheten om man inte gör någonting åt det. Personalen är så pass uppgiven och ledsen och som jag skrivit i anmälan har ju väldigt mycket stressymptom. Som håravfall, huvudvärk och sömnsvårigheter, magont och domningar i händer och spänningar i kroppen. Och det orkar man inte med. På något sätt är det för lite resurser, så är det ju. Vi har ju haft en cementerad personalomsättning på 60-70 procent i två år på den här enheten.

Individ och Familjeomsorgen arbetar med att hjälpa barn som exempelvis utsatts för våld.
Ylva Byström, tillförordnad myndighetschef hos IFO, säger att arbetssituationen är ansträngd. Enheten har under flera år drabbats av problem med bland annat fler och tyngre ärenden att handlägga. Man ska nu undersöka om området norr ska delas upp så att arbetsbördan blir lättare för socialsekreterarna.

– Det har varit en ansträngd arbetssituation ganska länge med högt inflöde av ärenden och det har varit många sjukskrivningar och folk som har slutat på avdelningen. Och då blir det alltid bekymmersamt att få ihop ekvationen.

Vad ska ni göra nu?

- Vi har under hösten förstärkt med flera tjänster. Vi har avlastat på andra sätt också genom att låta mottagningsenheten hålla kvar ärenden länge. Från och med årsskiftet kommer vi nu att tillsätta en ytterligare enhetschef under första halvåret för att på så sätt få lite utrymme med att jobba vidare med att titta på om vi ska förändra områdets gränser. Om vi ska fördela ärendena på något annat sätt i organisationen för att göra inflödet mer jämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".