Marie Willén, C
1 av 2
Marie Willén, Centerpartiet i Heby. Foto: August Bergkvist / Sveriges Radio
Michael Öhman, Sverigedemokraterna i Heby kommun. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Michael Öhman, Sverigedemokraterna i Heby kommun. Foto: Sveriges Radio

SD fällde budget i Heby

Tillväxtalliansen tänker fortsätta styra med röd budget
3:50 min

Nu har samma sak hänt i kommunfullmäktige i Heby som när budgeten klubbades i riksdagen. Sverigedemokraterna röstade för oppositionens budget - i det här fallet budgeten från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommunstyrelseordföranden i Heby, centerpartisten Marie Willén, beklagar att det blev oppositionens budget som gick igenom i kommunfullmäktige igår men meddelar att Tillväxtalliansen kommer att fortsätta styra kommunen.

– Sverigedemokraterna sa att de inte skulle stödja en budget där man inte begränsade invandringen, och det var deras huvudargument. Då frågade vi om det fanns några skillnader mellan våra budgetar och det fanns det ju inte, säger Marie Willén.

Något som bekräftas av Sverigedemokraternas Michael Öhman.

– Det skiljer ingenting, men vi var tvungna att välja ett budgetalternativ.

Men ni skulle ju inte stödja nån budget som inte minskade invandringen?

– Nej, men vi hade ju inget alternativ. Vi har bara de två alternativen att välja på. Och då så såg vi att Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budget la mer pengar på omsorg och det tyckte vi var ett steg i rätt riktning, säger Michael Öhman.

Med rösterna 21-20 gick Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budget igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Det innebär att tillväxtalliansens och miljöpartiet nu får styra med en röd budget det närmsta året och det kommer att fungera menar kommunstyrelsen ordförande, centerpartisten Marie Willén.

-– Det är en besvärlig situation men det kommer att gå, vi måste anpassa oss efter vad kommunfullmäktige beslutat, säger Marie Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".