Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Akademiska sjukhuset effektivare då chefer tas bort

Sjukhuschefen: Det är inget besparingsprojekt
1:28 min

Ett helt chefsled tas bort på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det föreslår nu sjukhusets chef Lennart Persson i syfte att öka produktiviteten.

Divisionschefen Eva Telne som därmed blir av med sin nuvarande chefsroll blev överraskad av beskedet. 

– Den här typen av förändring kommer ofta snabbt. På det sättet är det väl alltid överraskande när det kommer ett sånt tydligt inriktningsbeslut om att förändra organisationen på ett drastiskt sätt.

Hur tror du det kommer bli?

– Jag tror vi kommer hitta en bra ordning i det här.

Det är den största omorganisationen på tio år på Akademiska sjukhuset. Då infördes divisionsindelningen. Nu är förslaget alltså att den tas bort. Ett helt chefsled försvinner, och divisionscheferna får andra ledningsuppdrag.

Det är ett sätt att göra arbetet bättre. Syftet är inte att spara pengar säger Akademiska sjukhusets chef Lennart Persson:

– Det är ett projekt för att öka produktiviteten. Det vill säga att vi med de medel och människor vi är ska kunna bedriva sjukvård till fler patienter på ett allt bättre sätt. Men det är inget besparingsprojekt.

En av verksamhetscheferna, Johann Valtysson, som i och med förändringen skulle bli av med sin divisionschef och i stället få sjukhuschefen som sin närmaste chef säger att det finns både för- och nackdelar med förändringen. 

– Fördelen är att man kommer närmare sjukhuschefen och sjukhusledningen.

Vad kommer du sakna med att vara i en division?

– Det är gemenskapen med de kliniker som vi sitter med i divisionsledningen, säger Johann Valtysson, verksamhetschef för anestesi- och intensivvård på Akademiska sjukhuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".