Behållare med radioaktivt material. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Behållare med radioaktivt material. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

SKB vill bygga ut slutförvar i Forsmark

SKB Svensk kärnbränslehantering vill bygga ut sitt slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall. Bolaget ansöker hos Mark- och miljödomstolen om att få bygga sex nya bergrum under havsbotten.

Det skulle tredubbla storleken på den nuvarande anläggningen. Ett skäl till utbyggnadsplanerna är att man måste vara redo att ta emot avfall från det stängda kärnkraftverket i Barsebäck.

– Utbyggnaden av SFR är en viktig milstolpe för SKB och det svenska kärnavfallsprogrammet. Nu tar vi ett steg närmare målet att kunna ta hand om det radioaktiva avfallet både från driften och rivningen av de svenska kärnkraftverken. Vi har i dag 25 års erfarenhet från driften av nuvarande SFR och i ansökan visar SKB att den utbyggda anläggningen kan möta SSM:s högt ställda krav på säkerhet under drift och efter förslutning, säger Christopher Eckerberg, vd för SKB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".