En man förs bort med ambulans i Kenema, Sierra Leone.
1 av 2
En man förs bort med ambulans i Kenema, Sierra Leone. Foto: Tanya Bindra/TT
Hjälparbetare sprejar
2 av 2
Sjukvårdspersonal sprejar tält för att undvika vidare spridning av ebola i Västafrika. Foto: TT

Ebolaprognoserna slog fel

Rosling: Smittan sprids på olika sätt inom olika grupper
1:01 min

Under året har det kommit flera beräkningar har hur ebola riskerar att spridas, men verkligheten har visat att modellerna inte stämde särskilt väl. Uppsalabon Hans Rosling har studerat spridningen på nära håll och ser utmaningar.

De matematiska modellerna som beräknade hur ebola-smittan skulle spridas utgick från att smittan spreds slumpartat mellan människor.

Men nu har amerikanska forskare tittat på genetiska och epidemiologiska data från Sierra Leone från maj och juni. Där har man sett att smittan har spritt sig på olika sätt i olika miljöer och sociala grupper. Dessutom har den ofta smittat i små sociala grupper, till exempel inom familjen, i ambulansen, på sjukhuset eller vid begravningar.

De här kunskaperna kan komma till användning i arbetet med att testa vacciner  för att se vilka som är utsatta för störst risk, och därför bör ingå i en vaccinstudie.

Uppsalabon Hans Rosling, professor i internationell hälsa, som stödjer statsepidemiologen i Liberia konstaterar att det finns många utmaningar med att spåra ebolasmittan eftersom smittan sprids på olika sätt inom olika grupper:

– Det svåra är att få sakerna gjort, därför att ingen har gjort det här förut, ingen har bekämpat ebola på den här skalan förut. Sannolikt är det så att det finns inte en kunskap, utan man måste förstå i varje stad, i varje stadsdel, till och med i varje hushåll vad man ska göra. Och vi måste lära oss hur vi ska implementera, säger Hans Rosling.

Vad är det som skiljer sig från hushåll till hushåll till och med?

– I en landsbygd är man beroende av varandra och håller reda på varandra. Men i staden är man anonym, det finns en chans att smita iväg om kvällen, sedan är de borta.

Referens: Scarpino SV, et al "Epidemiological and viral genomic sequence analysis of the 2014 Ebola outbreak reveals clustered transmission" Clin Infect Dis. 2014 Dec 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".