Under en bil på den här parkeringen i Nyby hittades väskan under en bil. Foto: Kina Pohjanen / Sveriges Radio
Under en bil på den här parkeringen i Nyby hittades väskan under en bil. Foto: Kina Pohjanen / Sveriges Radio

Abolghasem med familj fick lämna sitt hem efter bombhot

Abolghasem Saraj "Vi kände oss stressade när polisen knackade på"
3:45 min

Mitt i natten fick 300 boende i Nyby beskedet att de ska utrymma sina hem på grund av ett bombhot. Någon hade placerat en väska under en bil märkt med texten "bomb".

Polisen knackade på strax efter midnatt, berättar Abolghasem Saraj, som bor i Nyby. De fick veta att de skulle evakuera och gå till en skola.

– Vi var vakna och förberedde oss för en resa. Vi kände oss stressade, men självklart oroliga också. Då var det bara att snabbt ta på sig kläder och springa.

Abolghasem med familj fick vara i Fredrika Bremerskolan under natten. Totalt utrymdes 300 boende. Av dem var cirka 140 personer i skolan. Övriga åkte till släkt och vänner. De boende var evakuerade från midnatt till sextiden på morgonen.

– För mig blev det ingen sömn alls, kanske bara nån halvtimme sittandes i skolan.

Bombgruppen från Stockholm ryckte ut och sköt i morse sönder ryggsäcken. Väskan med texten "bomb" på visade sig vara fylld med stenar.

Det finns ingen misstänkt för att ha placerat ut en väskan. Det var nämligen mörkt och signalementet blev därför inte tillräckligt tydligt från det vittne som såg någon slänga in väskan under en bil i går kväll.

Polisen utreder det här som grovt olaga hot.

– Det känns skönt att det är över, att det inte var någon större fara. Men det känns ändå obehagligt att sånt här händer i Sverige, säger Abolghasem Saraj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".