Uppsalabon Peter Englund om varför han slutar

Författaren och historikern Peter Englund från Uppsala slutar som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Han ersätts av Sara Danius som blir den första kvinnan på den posten.

Under lördagens högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm meddelade Peter Englund sin avgång. Det gick ett sus genom börssalen, där bland annat kungafamiljen befann sig, när beskedet kom.

– Jag tillträdde, och då var tanken att jag ger det här sex år. Det var överenskommelsen. Sedan har det inte varit säkert, för jag måste ha en väldigt bra efterträdare, säger Peter Englund.

Nu tycker han att han har det.

– Jag tror att hon kommer att klara av jobbet bättre än vad jag gjort.

Framöver står bland annat familjen på schemat.

– Nu ska jag skriva lite, läsa lite mer planlöst och ägna mig åt mina fem barn.

Akademiens kansliansvarige Odd Zschiedrich säger till TT att det inte är någon hemlighet att Peter Englund var lite svår att övertala när han blev ständig sekreterare:

– Han har många forskningsuppgifter och böcker kvar att skriva och det har visat sig vara svårt att förena.

Sara Danius som är professor i litteraturvetenskap tillträder den 1 juni och är därefter akademiens talesperson utåt. Hennes mest publika uppgift blir förstås att tillkännage Nobelpriset i litteratur på höstarna.

Tidigare satt de ständiga sekreterarna betydligt längre än sex år.

– I dag är det ett annat samhälle och inte minst ett medialt strålkastarljus som kräver en heltidssysselsättning som det kanske inte gjorde tidigare, säger Odd Zschiedrich som berättar att valet av Sara Danius har skett i "en längre process" under akademiens sammanträden.

Sara Danius mamma, författaren Anna Wahlgren, befinner sig i Indien.

"Jag har vetat om den Stora Hemligheten en längre tid, men fått lova Sara att ingenting säga. Och har har tigit som muren. Men nu är det kungjort! Jag är kräkstolt!", skriver Anna Wahlgren i ett mejl till TT.

Lars Pedersen/TT Gustav Sjöholm/TT Mimi Billing/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".