Lång väntan på återförening med mamma får kritik

Det drog ut flera år på tiden innan en tolvårig pojke fick möjlighet att kunna återförenas med sin mamma i Sverige. För det får nu Migrationsverket i Uppsala allvarlig kritik från Justitieombudsmannen.

Pojken, som då var tolv år, ansökte i november 2011 vid en ambassad om att få komma till Sverige till en kvinna som sas vara hans mamma, som har uppehållstillstånd.

Migrationsverket i Uppsala sa nej med motiveringen att kvinnan inte hade visat att hon hade rätt att föra pojkens talan.

Migrationsdomstolen kom fram till att kvinnan hade den rätten och skickade tillbaka ärendet till Migrationsverket - för att de skulle pröva om pojken skulle få komma hit.

Migrationsverket gjorde i stället återigen en bedömning av om kvinnan kunde företräda pojken - och svaret blev nej. Trots att en DNA-undersökning de gjorde visade att hon med 99,999 procents sannolikhet var hans mamma.

Migrationsdomstolen gav Migrationsverket backning igen och i oktober 2013 prövade verket sakfrågan och pojken fick uppehållstillstånd.

Migrationsverkets generaldirektör har varit självkritisk i ett yttrande till JO. Han konstaterar att det finns grund för kritik. Och att arbetsbelastningen på Uppsalakontoret var mycket hög.

Verket får allvarligt kritik från JO för att ha trotsat migrationsdomstolen och hanterat ärendet långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".