Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Akademiska sjukhuset drar ner i jul

"Stort nationellt problem med brist på framförallt sjuksköterskor"
1:14 min

Sjukhusen i länet har fullt upp med beredskapen inför julhelgen. Vid Akademiska sjukhuset drar man ner med närmare 200 av de cirka 900 platser under storhelgerna. det är ändå bättre än förra året säger chefsläkare Bengt Sandén.

– Vi har förberett oss så mycket som vi brukar göra till jularna. Och i år så har vi en liten bättre situation än förra året och kommer att ha lite mer öppet. Vi har ju haft en liten svacka nu ett par år då vi haft svårt att hålla öppet på samma sätt på grund av brist av medarbetare. Men det har blivit lite bättre i år. Så vi kommer ungefär att ha 30 platser mer öppet genomsnitt per dag i år jämfört med förra året.

Akademiska sjukhuset har samarbetat med kommunen om vårdplatserna. Och avdelningar inom ortopeden, kirurgen och smärtrehabiliteringen hör till dem som kommer vara stängda i år. Vårdplatserna behöver blir fler menar Bengt Sanden och då behövs det mer personal.

– Vi jobbar ju kontinuerligt med rekrytering och det här är ett stort nationellt problem med brist på framförallt sjuksköterskor.

Lotta Bodin, HR-chef vid Enköpings lasarett, berättar att planeringen ligger i fas.

– Här löper verksamheten på oavsett röda dagar eller så. Förutom den planerade verksamheten det vill säga planerad mottagning och vissa operationer som vi drar ner på. Jag vet bara att bemanningen är säkrad för den verksamhet vi behöver bedriva. Och akutsjukvården är bemannad som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".