Tidig medicinering minskar risk att dö i förtid

Personer med bara lätt förhöjt blodtryck löper mindre risk att få stroke och dö i förtid om de får blodtryckssänkande medicin. Det visar en studie från forskare vid Uppsala universitet.

Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn att dö i förtid globalt sett och nyttan av att få blodtryckssänkande medicin för personer som inte tidigare haft hjärt/kärlsjukdom och bara har lite högt blodtryck har varit okänd. Den här studien visar att om de här personerna äter blodtrycksmedicin minskar risken för stroke med 28 procent och risken för att dö i någon hjärt-kärlsjukdom minskar med 25 procent.

I studien har forskarna undersökt om blodtryckssänkande läkemedel förhindrar hjärt-/kärlsjukdomar och död hos 15 000 personer med endast lätt förhöjt blodtryck och utan tidigare hjärt-/kärlsjukdom, genom att sammanställa data från 13 olika randomiserade behandlingsstudier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".