Julen står för dörren men värme, gemenskap och familjemys. Men det är inte alla barn som kan fira i trygghet med sin mamma och pappa.
Julen står för dörren men värme, gemenskap och familjemys. Men det är inte alla barn som kan fira i trygghet med sin mamma och pappa.

Hundratals barn firar jul på kvinnojourer

"Vi försöker göra det så hemtrevligt som möjligt"
1:42 min

Alla barn får inte chansen att fira jul i trygghet med sin mamma och pappa. Hundratals barn firar jul på landets kvinnojourer, många av dem på flykt undan en våldsam förälder.

Så här i juletid kurar många ihop sig med familjemys och glögg. Men det är inte alla barn som kan fira i trygghet hemma. Många är istället på landets kvinnojourer.

Mariana Österblom är verksamhetschef på en kvinnojour.

– Vi försöker göra det så hemtrevligt som möjligt, så att de får den julkänsla och julfrid som alla barn är värda att ha. Vi har julpyntat och fått en hel del julklappar från folk som har skänkt. Vi ska ha en liten julgran och så ska någon i personalen klä ut sig till jultomte.

Overallerna hänger på rad, det är fullt med barnvagnar i hallen och det doftar julbak från köket. Men stängslen runt byggnaden är höga och fönstren är av okrossbart glas. Det här är ett skyddat boende som tar emot barn och kvinnor som brutit upp från ett våldsamt hem.

Enligt Riksförbundet för kvinno- och tjejjourer i Sverige, ROKS, och Sveriges kvinnojourers riksförbund, Unizon, tillbringar i år över 300 barn julhelgen på en kvinnojour.

Mariana Österblom och hennes kolleger försöker skapa en så normal jul som möjligt.

– Absolut, det försöker vi göra.

Men för vissa barn är kanske just julen förknippad med våld och alkohol. Hur gör ni för att skapa julfrid då?

– Så kanske det är. Men vi försöker visa barnen att man kan fira jul i lugn och ro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".