Julbord. Foto: Robin Haldert/TT
Julbord (arkivbild) Foto: Robin Haldert/TT

Alla välkomnas på öppet julbord i Uppsala

"Människor vill hjälpa till, det är så mycket kärlek!"
4:29 min

Alternativa julfiranden finns det flera av i länet, för dom som inte kan eller vill fira jul med familjen. Sedan flera år tillbaka bjuds det på julbord på Upplands nation. Nytt för i år är att ett öppet gratis julbord även ordnas på båten MS Linnea i Uppsala.

Julen är för många en tid då man samlas och umgås med nära och kära men det finns många människor som inte har någon att fira tillsammans med eller någonstans att fira. Men det finns platser runt om i länet som öppnar upp och bjuder in människor som känner sig ensamma så att även de ska få en bra jul. På MS Linnéa kommer det för första gången i år under julafton bjudas på öppet julbord för ensamma, hemlösa, eller de som kanske inte har råd med julmat eller för de som vill vara med och delta i julbordet.

– Av egna upplevelser av vad jag både sett och varit med om själv, att det finns jättemånga som absolut inte känner den här julefriden som påstås ska infinna sig den här dagen konstaterar Sussie Grundström som är en av initiativtagarna till det öppna julbordet. 
 
Att anordna ett öppet och gratis julbord är något som Ann och Sussie velat göra i många år och till årets julfirande gjorde dom slag i saken och det öppna julbordet kommer att genomföras under Julaftonens eftermiddag. Inför det öppna julbordet har man kunnat vara med och bidra och gehöret för att få vara med och bidra har varit stort både från vuxna och barn.  


– Det kom en liten kille igår som hade städat sin leksakslåda och lämnade en liten påse med leksaker, då kommer tårarna berättar Ann Larsson som är en av de två initiativtagarna. 


Anders Prammefors
anders.prammefors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".