Pavel Gamov (SD) i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Pavel Gamov (SD) i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Pavel Gamov väntar ökat politikerförakt efter uppgörelse

Pavel Gamov: Jag tycker att statsministern spär på politikerföraktet
1:23 min

Gårdagens överenskommelse mellan regeringen och den borgerliga alliansen riskerar att öka politikerföraktet i Sverige. Det menar den sverigedemokratiske riksdagsmannen Pavel Gamov från Uppsala dagen efter den historiska uppgörelsen. 

– Jag tycker att statsministern undergräver förtroendet för hela regeringen och spär på det politikerförakt som finns i samhället. Jag är helt övertygad om att SD kommer att öka mer efter det här beskedet.

Det här är ju ändå en uppgörelse mellan två block, är inte det en del av ett förhandlingsspel som ska ske i en demokrati?


– Den här uppgörelsen är unik i sitt slag och har udden riktad mot Sverigedemokraterna för att eliminera vår vågmästarroll i Sveriges riksdag. Även om det är tre år kvar till nästa val tror jag att människor kommer att komma ihåg den här svekdebatten.

På sociala medier har bland andra många som uppger sig ha moderata sympatier uttryckt sin besvikelse över uppgörelsen. En återkommande formulering är att den 27 december 2014 dog den svenska demokratin. Något som kommenteras av socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Erik Pelling.

– Jag håller inte med. Det här är snarare ett styrkebevis för den svenska demokratin att man kan komma ur ett låst läge och hitta former så att man kan gå framåt, säger Erik Pelling.

Ser du det som att Stefan Löfven nu har desarmerat all opposition fyra år framåt?

– Nej, riktigt så enkelt är det inte. Han kommer att kunna få igenom sin budget och han har fått till blocköverskridande överenskommelser på tre viktiga områden. Men det är fortfarande så att han kan få svårt att få igenom viktiga propositioner i riksdagen. Det är fortfarande en minoritetsregering. Och han har inte lyckats låsa upp blockpolitiken, och det är väl det som är det tråkiga att man inte kunde komma ännu längre där i överenskommelsen, säger Erik Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".