Upptäcka prostatacancer. Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson /SvD/Scanpix
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson /SvD/Scanpix

Stora skillnader i väntetider för cancerpatienter

Marianne Hanning, Socialstyrelsen: "Vi ska ha en jämlik vård"
1:38 min

Väntetiderna för män som drabbats av prostatacancer är långa. Och hur länge man får vänta beror mycket på var i landet man bor. Uppsala har nästan dubbelt så långa väntetider jämfört med till exempel Blekinge. Marianne Hanning, ansvarig för tillgänglighetsfrågor på Socialstyrelsen, tycker att skillnaderna är oacceptabla.

-Så här stora skillnader som vi har uppmätt är inte rimliga, säger hon.

Varje år får drygt 9000 män beskedet att de drabbats av prostatacancer. Att få veta att man har en tumör som växer i kroppen är för många omtumlande. Och det blir inte bättre av att väntetiderna ofta är långa, betydligt längre än för andra cancerformer.
Prostatatumörer är mindre aggressiva än till exempel bröstcancertumörer. Men för den enskilde kan det vara plågsamt att känna att behandlingen dröjer trots att läkarna vet vad det är för fel och vad som ska göras. Det säger Stig Lindahl, ordförande för prostatacancerförbundet i Uppsala.

-Vi män är väl inte så bra på att uttrycka känslor. Man vill inte gärna prata om det här utan håller oron inom sig, säger han.

Och hur länge man får vänta beror mycket på var i landet man bor. I Uppsala fick den typiske patienten 2013 vänta 198 dagar från första remiss till en påbörjad operation, motsvarande siffra för till exempel Blekinge var 110.
Marianne Hanning säger att skillnaderna beror på att Landstingen jobbar på så olika sätt.

-Vi ska ha en jämlik vård och det kan inte vara så att det ska skilja sig så mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".